Vliv technologického zpracování pšeničného zrna na obsah tokolů – Bc. Jolana Richterová
Bc. Jolana Richterová
Diplomová práce
Vliv technologického zpracování pšeničného zrna na obsah tokolů
Effect of wheat grain processing on tocol content
Anotace:
Byl zkoumán vliv různých technologických úprav (vaření bez předchozího namočení a s předchozím namočením) pšeničného zrna na výsledný obsah antioxidačních látek, konkrétně tokolů. Obsah tokolů byl sledován u 8 různých genotypů barevné pšenice (3 žluté, 2 purpurové, 2 modré, 1 černá), které byly porovnány s konvenční odrůdou pšenice červené za využití HPLC-FLD metody. Analyzovaná pšenice byla vypěstována …víceAbstract:
The effects of different cooking methods (cooking without pre-soaking vs. cooking with pre-soaking) on antioxidant components – tocols were investigated. The content of tocols was measured in 8 different genotypes of colored-grain wheats (3 yellow, 2 purple, 2 blue and 1 black pigmented varieties). The coloured-grain wheats were compared to conventional red variety of wheat using HPLC-FLD method. The …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 12. 4. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Luboš Paznocht, Ph.D.
- Oponent: Markéta Houdková, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
RICHTEROVÁ, Jolana. \textit{Vliv technologického zpracování pšeničného zrna na obsah tokolů}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2022. Dostupné z: https://theses.cz/id/qmx472/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem
Adéla Břeňová -
Pšenice s barevným zrnem jako bohatý zdroj anthokyanů v lidské výživě
Michal Brnka -
Pšenice s barevným zrnem - obsahové látky
Patrik Kosztolányi -
Anthokyany pšenic s barevným zrnem
Marie Eliášová -
Obsah celkových anthokyanů po kulinárních úpravách pšenic s barevným zrnem
Klára Podlipná -
Vliv hnojení na obsah karotenoidů v pšenicích s barevným zrnem
Adam Kos -
Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem
Adéla Břeňová -
Vliv skladování na obsah karotenoidů v zrnech pšenice s barevným endospermem a aleuronem
Adam Kos
Název
Vložil
Vloženo
Práva