Identifikace vybraných genů probiotických baktérií mléčného kvašení pomocí PCR – Bc. Marta Dušková
Bc. Marta Dušková
Diplomová práce
Identifikace vybraných genů probiotických baktérií mléčného kvašení pomocí PCR
Anotace:
Bakterie mléčného kvašení s probiotickými vlastnostmi produkují bílkovinné sloučeniny - bakteriociny s baktericidním účinkem. Pomocí metody DNA/DNA hybridizace byly u bakterií mléčného kvašení vyhledány vybrané geny; geny kódující nisin u bakterií Lactococcus lactis ssp. lactis a geny kódující laktacin F u bakterií rodu Lactobacillus sp. Pomocí metody PCR a rep-PCR byly bakterie rodu Lactobacillus …víceAbstract:
Lactic acid bacteria with probiotic activities produce proteinic substances - bacteriocins with bactericidal effects. By method DNA/DNA hybridization was found choice genes of lactic acid bacteria; genes encoding nisin of bacteria Lactococcus lactis ssp. lactis and genes encoding lactacin F of bacteria Lactobacillus sp. Bacteria from genus Lactobacillus were standardized by methods PCR and interrepeat …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 26. 5. 2006
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/rw9ur/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 15. 6. 2006
- Vedoucí: doc. RNDr. Alena Španová, CSc.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaMagisterský studijní program / obor:
Biologie / Obecná biologie
Práce na příbuzné téma
-
Characterization of exopolysaccharides from selected lactic acid bacteria and bifidobacteria
Anastasiia Maliushevska -
Growth of honey bee bacteria in whey-based medium
Emma Mattonai