Bc. Kateřina Kábrtová

Bakalářská práce

Palmitooleát a jeho význam pro prevenci diabetu diabetu typu 2

Palmitooleic acid and its significance for prevention of diabetes type 2
Anotace:
Práce se zabývá účinky palmitooleátu na metabolismus sacharidů a lipidů. S tím souvisí aktivita stearoyl-CoA desaturasy, enzymu katalyzujícího syntézu mononenasycených mastných kyselin z nasycených mastných kyselin. Zkoumá roli palmitooleátu v patogenezi diabetu mellitu typu 2. Stručně shrnuje etiologii diabetu a komplikace, které se v souvislosti s onemocněním mohou vyskytnout.
Abstract:
This thesis deals with effects of palmitooleic acid. Palmitooleic acid affects metabolism of carbohydrates and lipids. Stearoyl-CoA desaturase catalyzes the synthesis of monounsaturated fatty acids from saturated fatty acids. Examine the association between plasma palmitooleic acid and diabetes mellitus type 2. It summarizes etiology and complications of diabetes mellitus type 2.
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 19. 7. 2013

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 26. 8. 2013
  • Vedoucí: prof. Ing. Alexander Čegan, CSc.

Citační záznam

Jak správně citovat práci

Kábrtová, Kateřina. Palmitooleát a jeho význam pro prevenci diabetu diabetu typu 2. Pardubice, 2013. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická

Univerzita Pardubice

Fakulta chemicko-technologická

Bakalářský studijní program / obor:
Speciální chemicko-biologické obory / Zdravotní laborant