Bc. Zdeněk Řihák

Master's thesis

Vliv stupně oxidace moštů na senzorické a analytické vlastnosti vín révy vinné

Influence of different must oxidation degree on sensory and analytical properties of grapevine wines.
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývá vlivem stupně oxidace moštu na senzorické a analytické vlastnosti vín révy vinné. Literární část pojednává o fenolických látkách, které slouží jako substrát pro enzymatickou oxidaci. Dále popisuje oxidační enzymy a samotnou enzymatickou i chemickou oxidaci. Zmíněny jsou i antioxidanty jako oxid siřičitý, kyselina askorbová nebo glutation. Předmětem experimentu byly odrůdy …more
Abstract:
This diploma thesis deals with the influence of the degree of oxidation of grape must on the sensory and analytical properties of results wines. The literature part deals with phenolic substances that serve as a substrate for enzymatic oxidation. It also describes oxidative enzymes and the enzymatic and chemical oxidation. Antioxidants such as sulfur dioxide, ascorbic acid or glutathione are also mentioned …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 18. 6. 2020

Thesis defence

  • Supervisor: Ing. Kamil Prokeš, Ph.D.
  • Reader: Karel Průša, externi

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta

Mendel University in Brno

Faculty of Horticulture

Master programme / field / specializace:
Horticultural Engineering / Management of Horticulture Technology / Viticulture and Viniculture