Konzervanty přírodního původu jako alternativy siřičitanům v potravinách – Martina Kmeťová
Martina Kmeťová
Bachelor's thesis
Konzervanty přírodního původu jako alternativy siřičitanům v potravinách
Plant-derived food preservatives as alternatives to sulfites
Abstract:
V současné době se čerstvé krájené (tzv. "fresh cut") potraviny, sušené ovoce a zpracovaná zelenina nejčastěji ošetřuje proti kažení a hnědnutí siřičitany, které ovšem u jisté části populace způsobují nežádoucí zdravotní rizika. Kromě toho si zákazníci žádají potraviny bez přidání chemických látek. Bakalářská práce má za cíl formou literární rešerše zmapovat látky s vlastnostmi podobnými jako siřičitany …moreAbstract:
In present, fresh-cut foods, dried fruits and processed vegetables are often treated with sulfites against the spoilage and enzymatic browning. However, these additives cause undesirable health risks at a certain portion of the population. In addition, customers demand food without added chemicals. This Bachelor thesis is a literature review of substances with similar properties such as sulfites. These …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 15. 4. 2016
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Olga Leuner, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KMEŤOVÁ, Martina. \textit{Konzervanty přírodního původu jako alternativy siřičitanům v potravinách}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Tropical AgriSciences. 2016. Available from: https://theses.cz/id/ratunc/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta tropického zemědělstvíCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Tropical AgriSciencesBachelor programme / field:
Agricultural Specialization / Agriculture in Tropics and Subtropics
Theses on a related topic
-
Energetické nápoje a jejich přírodní alternativy
Barbora Čápová -
Kořenová čistírna odpadních vod - přírodní alternativa tradičních technologií
Kateřina Jendřejková -
Podnikatelský plán – Přírodní brčka jako alternativa k plastovým brčkům
Filip Váhala -
Použití vybraných přírodních alternativ k oxidu siřičitému při výrobě vína.
Miroslav Šibrava -
Přírodní bylinné společenstvo jako alternativa trvalkových záhonů
Barbora Novotná -
Přírodní sladidla - alternativa cukru
Kateřina Kratochvílová -
Použití vybraných přírodních alternativ k oxidu siřičitému při výrobě vína.
Miroslav Šibrava -
Sensory evaluation of fruit beverages treated with natural preservatives of plant origin
Charanpreet Kaur
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights