Studium biologicky aktivních látek u semen révy vinné a jejich vlivu na vybrané biochemické markery u Rattus norvegicus – Ing. Lenka Tomášková
Ing. Lenka Tomášková
Disertační práce
Studium biologicky aktivních látek u semen révy vinné a jejich vlivu na vybrané biochemické markery u Rattus norvegicus
Study of biologically active substances in grapevine seeds and their influence on selected biochemical markers in Rattus norvegicus
Anotace:
Předložená disertační práce se zabývá studiem antioxidačních vlastností u extraktů ze semen révy vinné (Vitis vinifera, L.) pomocí spektrometrických a chromatografických technik a studiem vlivu těchto semen na Rattus norvegicus, kteří byli vystaveni působení těžkého kovu nebo měli indukovanou obezitu. Pro studium bylo vybráno deset odrůd révy vinné (Cerason, Laurot, Kofranka, Tramín červený, Hibernal …víceAbstract:
This thesis deals with antioxidant properties of grape seed extracts (Vitis vinifera, L.) by means of spectrometric and chromatographic techniques and their influence on Rattus norvegicus exposed to heavy metal or induced obesity. Ten grape varieties (Cerason, Laurot, Kofranka, Red Traminer, Hibernal, Frankovka, Zweigeltrebe, Erilon, Pálava and Riesling) were selected for study, whose seeds were obtained …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 17. 9. 2021
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Jiří Sochor, Ph.D.
- Oponent: Martin Koudela, externi, Miroslav Fišera, externi, Alžbeta Hegedűsová, externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
TOMÁŠKOVÁ, Lenka. \textit{Studium biologicky aktivních látek u~semen révy vinné a~jejich vlivu na vybrané biochemické markery u~Rattus norvegicus}. Online. Disertační práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta. 2021. Dostupné z: https://theses.cz/id/rc69u2/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakultaMendelova univerzita v Brně
Zahradnická fakultaDoktorský studijní program / obor:
Zahradnické inženýrství / Zahradnictví
Práce na příbuzné téma
-
Antioxidační vlastnosti jablek ošetřených osmo-dehydratací\nl{} s přídavkem skořicového aldehydu
Barbora Kuchlerová -
Antioxidační vlastnosti mlékárenských výrobků
Tomáš Slavík -
Antioxidační vlastnosti produktů Maillardovy reakce
Adéla Velechová -
Vliv přípravy a mletí na antioxidační vlastnosti kávy
Klára Vítková -
Antioxidační vlastnosti a obsah polyfenolických látek v kávách z různých oblastí světa
Romana Bajerová -
Antioxidační vlastnosti houby \kur{Cordyceps} sinensis během procesu\nl{} simulovaného trávení
Zuzana Bláhová -
The effect of osmo-dehydration on antioxidant properties of dried black chokeberry
Meri Gabelaia -
Antioxidační vlastnosti kávy
Klára Lachmanová