Studium biologicky aktivních látek u semen révy vinné a jejich vlivu na vybrané biochemické markery u Rattus norvegicus – Ing. Lenka Tomášková
Ing. Lenka Tomášková
Doctoral thesis
Studium biologicky aktivních látek u semen révy vinné a jejich vlivu na vybrané biochemické markery u Rattus norvegicus
Study of biologically active substances in grapevine seeds and their influence on selected biochemical markers in Rattus norvegicus
Abstract:
Předložená disertační práce se zabývá studiem antioxidačních vlastností u extraktů ze semen révy vinné (Vitis vinifera, L.) pomocí spektrometrických a chromatografických technik a studiem vlivu těchto semen na Rattus norvegicus, kteří byli vystaveni působení těžkého kovu nebo měli indukovanou obezitu. Pro studium bylo vybráno deset odrůd révy vinné (Cerason, Laurot, Kofranka, Tramín červený, Hibernal …moreAbstract:
This thesis deals with antioxidant properties of grape seed extracts (Vitis vinifera, L.) by means of spectrometric and chromatographic techniques and their influence on Rattus norvegicus exposed to heavy metal or induced obesity. Ten grape varieties (Cerason, Laurot, Kofranka, Red Traminer, Hibernal, Frankovka, Zweigeltrebe, Erilon, Pálava and Riesling) were selected for study, whose seeds were obtained …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 9. 2021
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Jiří Sochor, Ph.D.
- Reader: Martin Koudela, externi, Miroslav Fišera, externi, Alžbeta Hegedűsová, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
TOMÁŠKOVÁ, Lenka. \textit{Studium biologicky aktivních látek u~semen révy vinné a~jejich vlivu na vybrané biochemické markery u~Rattus norvegicus}. Online. Doctoral theses, Dissertations. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of Horticulture. 2021. Available from: https://theses.cz/id/rc69u2/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakultaMendel University in Brno
Faculty of HorticultureDoctoral programme / field:
Horticultural Engineering / Horticulture
Theses on a related topic
-
Antioxidační vlastnosti jablek ošetřených osmo-dehydratací\nl{} s přídavkem skořicového aldehydu
Barbora Kuchlerová -
Antioxidační vlastnosti mlékárenských výrobků
Tomáš Slavík -
Antioxidační vlastnosti produktů Maillardovy reakce
Adéla Velechová -
Antioxidační vlastnosti a obsah polyfenolických látek v kávách z různých oblastí světa
Romana Bajerová -
Vliv přípravy a mletí na antioxidační vlastnosti kávy
Klára Vítková -
Antioxidační vlastnosti houby \kur{Cordyceps} sinensis během procesu\nl{} simulovaného trávení
Zuzana Bláhová -
The effect of osmo-dehydration on antioxidant properties of dried black chokeberry
Meri Gabelaia -
Antioxidační vlastnosti kávy
Klára Lachmanová