Účinky acylglycerolů na růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech – Bc. Kristýna JANEČKOVÁ
Bc. Kristýna JANEČKOVÁ
Master's thesis
Účinky acylglycerolů na růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech
Effect of acylglycerols on growth of Clostridium in processed cheese
Abstract:
Cílem diplomové práce bylo určit růst nebo inaktivaci bakterií rodu Clostridium působením acylglycerolů aplikovaných do tavených sýrů. Testované monoacylglyceroly (monoacylglycerol kyseliny undekanové, undecenové a 1-adamantankarboxylové) byly aplikovány do tavených sýrů v koncentračním rozmezí 0,01 - 0,15 % (w/w). Dále byla pozorována dynamika růstu Clostridium butyricum a Clostridium sporogenes ve …moreAbstract:
The aim of this study was to determine the growth or inactivation of Clostridium acylglyce-rol effect applied to the processed cheese. The inhibitory effect of three MAGs (monoundecanoylglyceride, monoundecenoylglyceride and monoacylglycerol of adamantane-1-carboxylic acid) at a concentration of 0.01 - 0.15 % (w/w) was observed. Further, the observed dynamic growth of Clostridium butyricum and Clostridium …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 20. 5. 2011
Identifier:
22815
Thesis defence
- Date of defence: 1. 6. 2011
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
JANEČKOVÁ, Kristýna. \textit{Účinky acylglycerolů na růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech}. Online. Master's thesis. Zlín: Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology. 2011. Available from: https://theses.cz/id/rc6tlm/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
JANEČKOVÁ, Kristýna. Účinky acylglycerolů na růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech. Zlín, 2011. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 20. 05. 2011
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyMaster programme / field:
Chemistry and Food Technologies / Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production
Theses on a related topic
-
Změny jakosti tavených sýrů v důsledku sterilačního záhřevu
Alena Kratochvílová -
Vliv použitých složek na jakost analogů tavených sýrů
Denisa Vránová -
Využití vybraných hydrokoloidů z řas při výrobě tavených sýrů bez tavicích solí
Jolana Dostálová