Bc. Pavlína Zedníčková
Diplomová práce
Sója - funkční potravina
Soybean - functional food
Anotace:
Tato diplomová práce pojednává o sóji jako o funkční potravině. Funkční potravina obsahuje složky, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví. Takových složek -- nutriceutik má sója hned několik. Mezi velmi ceněné patří fytoestrogeny. Tyto rostlinné látky mají slabý estrogenní účinek a jsou důležitou součástí lidské výživy. Příznivě působí zejména při prevenci osteoporózy, rakoviny prsu či prostaty, kardiovaskulárních …víceAbstract:
This diploma thesis is about soybean as functional food. Functional food contain components with positive effect on human health. In soybean there are lot of these components and very valued are phytoestrogens. Phytoestrogens has estrogenic activity with positive effect in prevention of osteoporosis, breast and prostate cancer, cardiovascular disease and menopausal problems. In experimental part was …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 26. 4. 2015
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: prof. RNDr. Bořivoj Klejdus, Ph.D.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Jakost a zdravotní nezávadnost potravin
Práce na příbuzné téma
-
Hmotnostní spektrometrie v klinických aplikacích
Barbora PISKLÁKOVÁ -
Příprava a testování derivatizačního činidla pro analýzu látek s fenolickou funkční skupinou hmotnostní spektrometrií s elektrosprejovou ionizací
Robin BOMBERU -
Analýza RNA a DNA pomocí hmotnostní spektrometrie
Miroslav Kubát -
Development of a multidetection method for the monitoring of food additives by tandem mass spectrometry
Aliaksandra Kharoshka -
High resolution mass spectrometry in food authenticity
Kamila Hůrková -
Mineral elements determination and element speciation analysis in food using inductively coupled plasma – mass spectrometry
Diomid Revenco -
Advanced mass spectrometry-based strategies for quality assessment of selected foodstuffs
Leoš Uttl -
High-resolution mass spectrometry as an efficient tool for metabolomics studies
Vít Kosek
Název
Vložil
Vloženo
Práva