Bc. Pavlína Zedníčková
Master's thesis
Sója - funkční potravina
Soybean - functional food
Abstract:
Tato diplomová práce pojednává o sóji jako o funkční potravině. Funkční potravina obsahuje složky, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví. Takových složek -- nutriceutik má sója hned několik. Mezi velmi ceněné patří fytoestrogeny. Tyto rostlinné látky mají slabý estrogenní účinek a jsou důležitou součástí lidské výživy. Příznivě působí zejména při prevenci osteoporózy, rakoviny prsu či prostaty, kardiovaskulárních …moreAbstract:
This diploma thesis is about soybean as functional food. Functional food contain components with positive effect on human health. In soybean there are lot of these components and very valued are phytoestrogens. Phytoestrogens has estrogenic activity with positive effect in prevention of osteoporosis, breast and prostate cancer, cardiovascular disease and menopausal problems. In experimental part was …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 26. 4. 2015
Thesis defence
- Supervisor: prof. RNDr. Bořivoj Klejdus, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgronomyMaster programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Quality and Safety
Theses on a related topic
-
Analýza RNA a DNA pomocí hmotnostní spektrometrie
Miroslav Kubát -
Příprava a testování derivatizačního činidla pro analýzu látek s fenolickou funkční skupinou hmotnostní spektrometrií s elektrosprejovou ionizací
Robin BOMBERU -
Development of a multidetection method for the monitoring of food additives by tandem mass spectrometry
Aliaksandra Kharoshka -
High resolution mass spectrometry in food authenticity
Kamila Hůrková -
High-resolution mass spectrometry as an efficient tool for metabolomics studies
Vít Kosek -
Application of liquid chromatography coupled to mass spectrometry in the comprehensive evaluation of biological samples
Kateřina Urbancová -
Development of Capillary Electrophoresis and MALDI-TOF Mass Spectrometry Methods
Shaban Gaballa Elosta -
Isoflavony v trávicím traktu krav
Kateřina Hanáková
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights