Vznik a vývoj karbonylových sloučenin při výrobě vína – Ing. Jakub Herzán
Ing. Jakub Herzán
Doctoral thesis
Vznik a vývoj karbonylových sloučenin při výrobě vína
Formation and development of carbonyl compounds in wine production
Abstract:
Práce sleduje vliv prodloužené macerace, zrání v dubových sudech, použití SO2 a filtrace na vývoj karbonylových sloučenin v procesu výroby vína s důrazem na minimalizaci technologických operací. V rámci experimentu bylo vyrobeno bílé a oranžové víno z hroznů odrůdy Veltlínské zelené. Tato vína zrála po fermentaci v dubových sudech a nerezových tancích, následně byla lahvována. V průběhu fermentace …moreAbstract:
The thesis studies the effect of prolonged maceration, aging in oak barrels, the use of SO2 and filtration on the development of carbonyl compounds in winemaking process with an emphasis on the minimalization of technological operations. As part of the experiment, white and orange wines were made from Grüner Veltliner grapes. These wines matured after fermentation in oak barrels or stainless steel …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 23. 8. 2024
Thesis defence
- Supervisor: prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.
- Reader: Lubomír Lampíř, externi, Renata Mikulíková, externi, Katarína Furdíková, externi
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakultaMendel University in Brno
Faculty of HorticultureDoctoral programme / field:
Horticultural Engineering / Horticulture
Theses on a related topic
-
Izolace fenolických látek z Morus alba a jejich možné využití v topické aplikaci
Helena Cagašová -
Obsahy polyfenolů v bílých a oranžových vínech
Eliška Faitová -
Vliv délky kontaktu rmutu na parametry oranžových vín
Vladimír Škrábek