Ing. Jakub Herzán

Doctoral thesis

Vznik a vývoj karbonylových sloučenin při výrobě vína

Formation and development of carbonyl compounds in wine production
Abstract:
Práce sleduje vliv prodloužené macerace, zrání v dubových sudech, použití SO2 a filtrace na vývoj karbonylových sloučenin v procesu výroby vína s důrazem na minimalizaci technologických operací. V rámci experimentu bylo vyrobeno bílé a oranžové víno z hroznů odrůdy Veltlínské zelené. Tato vína zrála po fermentaci v dubových sudech a nerezových tancích, následně byla lahvována. V průběhu fermentace …more
Abstract:
The thesis studies the effect of prolonged maceration, aging in oak barrels, the use of SO2 and filtration on the development of carbonyl compounds in winemaking process with an emphasis on the minimalization of technological operations. As part of the experiment, white and orange wines were made from Grüner Veltliner grapes. These wines matured after fermentation in oak barrels or stainless steel …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 23. 8. 2024

Thesis defence

  • Supervisor: prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.
  • Reader: Lubomír Lampíř, externi, Renata Mikulíková, externi, Katarína Furdíková, externi

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty

Mendel University in Brno

Faculty of Horticulture

Doctoral programme / field:
Horticultural Engineering / Horticulture