Bc. Jan STRNAD
Bachelor's thesis
MALDI ToF MS jako nástroj kontroly zrání sýra
The use of MALDI-TOF MS for evaluation of cheese ripening status
Abstract:
Olomoucké tvarůžky jsou měkký sýr zrající pod mazem charakteristický svými výraznými senzorickými vlastnostmi. V průběhu zrání vykazuje tento sýr velmi výrazné změny povrchového mikrobiomu. Tato bakalářská práce je zaměřena na charakterizaci povrchového mikrobiomu v průběhu zrání olomouckých tvarůžků a na změny proteomu povrchového mazu v průběhu jejich zrání. Informace o těchto změnách by mohlo být …moreAbstract:
Olomoucký tvarůžek is soft smear ripened cheese with characteristic sensoric properties. During ripening this cheese undergoes signifficant changes in surface microbiome. This bachelor thesis is focused on characterization of surface microbome during ripening of olomoucký tvarůžek and on changes in proteome of surface smear during ripening. Informations about these changes could potentially be used …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 10. 5. 2021
Thesis defence
- Date of defence: 7. 6. 2021
- Supervisor: prof. Mgr. Marek Šebela, Dr.
Citation record
The right form of listing the thesis as a source quoted
STRNAD, Jan. MALDI ToF MS jako nástroj kontroly zrání sýra. Olomouc, 2021. bakalářská práce (Bc.). UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Přírodovědecká fakulta
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou od 10. 5. 2022 dostupné: světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI, Přírodovědecká fakultaPalacký University Olomouc
Faculty of ScienceBachelor programme / field:
Biochemistry / Biochemistry
Theses on a related topic
- No theses on a related topic available.