Hana Piechová

Bachelor's thesis

Senzorické vlastnosti sladiny

Sensory properties of wort
Abstract:
Pěnivost je jednou z hlavních senzorických vlastností piva. Vznik pěny pozitivně ovlivňují polypeptidy, naopak negativní vliv mají lipidy. Sladina obsahuje oba typy látek, sama o sobě ale nepění z důvodu nedostatku oxidu uhličitého. Cílem práce bylo zjistit, zda existuje vliv odrůdy a ročníku na pěnivosti sladiny. Sledováno bylo 14 odrůd sladovnického ječmene jarního ze sklizňových ročníků 2020–2022 …more
Abstract:
Beer foaminess is one of the main sensory properties of beer. Polypeptides have a positive effect on foam formation, while lipids have a negative effect. The wort contains both types of substances, but it does not foam by itself due to a lack of carbon dioxide. The aim of the thesis is to find out whether there is any influence of a particular variety and year on the foaminess of the wort. 14 varieties …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 27. 4. 2023

Thesis defence

  • Date of defence: 6. 6. 2023
  • Supervisor: doc. Ing. Radim Cerkal, Ph.D.
  • Reader: Tomáš Gregor, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendel University in Brno

Faculty of AgriSciences

Bachelor programme / specializace:
Plant Production / Plant Production