Hana Piechová
Bachelor's thesis
Senzorické vlastnosti sladiny
Sensory properties of wort
Abstract:
Pěnivost je jednou z hlavních senzorických vlastností piva. Vznik pěny pozitivně ovlivňují polypeptidy, naopak negativní vliv mají lipidy. Sladina obsahuje oba typy látek, sama o sobě ale nepění z důvodu nedostatku oxidu uhličitého. Cílem práce bylo zjistit, zda existuje vliv odrůdy a ročníku na pěnivosti sladiny. Sledováno bylo 14 odrůd sladovnického ječmene jarního ze sklizňových ročníků 2020–2022 …moreAbstract:
Beer foaminess is one of the main sensory properties of beer. Polypeptides have a positive effect on foam formation, while lipids have a negative effect. The wort contains both types of substances, but it does not foam by itself due to a lack of carbon dioxide. The aim of the thesis is to find out whether there is any influence of a particular variety and year on the foaminess of the wort. 14 varieties …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 27. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 6. 6. 2023
- Supervisor: doc. Ing. Radim Cerkal, Ph.D.
- Reader: Tomáš Gregor, Ph.D.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme / specializace:
Plant Production / Plant Production
Theses on a related topic
-
Mycotoxin contamination of spring barley in the chain barley grains - final product
Alexandra Malachová -
Economic Evaluation of Precision Agriculture Application on Spring Barley Cultivation
Miloš Hána -
Sledování vybraných faktoru kvality piva během stárnutí.
Daniela Malíková -
Mezinárodní obchod ve spřízněných komoditách pivo, slad a chmel
Viktor Charvát -
Slad, pivovarské mláto a možnosti jejich využití v pekárenské výrobě
Hana Koubková