Nutriční hodnota a oxidační stabilita rybích olejů a doplňků stravy obsahujících n-3 mastné kyseliny – Bc. Michaela Krlínová
Bc. Michaela Krlínová
Diplomová práce
Nutriční hodnota a oxidační stabilita rybích olejů a doplňků stravy obsahujících n-3 mastné kyseliny
Nutritional value and oxidative stability of fish oils and food supplements containing n-3 fatty acids
Anotace:
Vzhledem k nízké konzumaci ryb v mnoha západních zemích, se doplňky stravy jeví jako dobrý způsob, jak zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin. Nejvýznamnějšími omega-3 mastnými kyseliny jsou kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), které se řadí mezi polynenové mastné kyseliny (PUFA). Tyto mastné kyseliny mají příznivý vliv na zdraví člověka, nicméně kvůli jejich vysokému počtu …víceAbstract:
Given the low consumption of fish in many Western countries, dietary supplements appear to be a good way to increase omega-3 fatty acid intake. The most important omega-3 fatty acids are eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), which are classified as polyunsaturated fatty acids (PUFAs). These fatty acids have a beneficial effect on human health, however, due to their high number …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 14. 4. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Jan Pánek, CSc.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
KRLÍNOVÁ, Michaela. \textit{Nutriční hodnota a oxidační stabilita rybích olejů a doplňků stravy obsahujících n-3 mastné kyseliny}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2022. Dostupné z: https://theses.cz/id/sc1ec0/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Vliv různého poměru n-3 a n-6 nenasycených mastných kyselin na hojení ran v experimentu
Alica Hokynková -
Pomer polynenasýtených mastných kyselín n-6 a n-3 vo vzťahu k riziku srdcovo-cievnych ochorení
Lívia Gregorová -
Vliv antioxidantů na stabilitu a profil n-3 mastných kyselin v doplňcích stravy
Markéta Blažková -
Obsah PUFA n-6 a n-3 ve vybraných živočišných tkáních
Martina Koláčková -
Postoj veřejnosti k alternativním formám doplňků stravy s n-3 mastnými kyselinami
Alice Staveníková -
Obsah polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem (LC PUFA) n-3 ve vybraných produktech vyrobených na bázi masa prasat krmených dietou s přídavkem rybího oleje
Romana Chalupníková -
Efekt polynenasycených mastných kyselin n-3 ve výživě potkana na expresi vybraného genu
Nikola Zamazalová -
Hodnocení kvality doplňků stravy na bázi rybích olejů z hlediska obsahu esterů monochlorpropandiolu a glycidolu
Anna Průšová
Název
Vložil
Vloženo
Práva