Bc. Jan Šťastný

Master's thesis

Využití kyseliny fumarové k inhibici malolaktické fermentace u bílých vín

Use of fumaric acid to inhibit malolactic fermentation in white wines
Abstract:
Diplomová práce se zabývá schopností kyseliny fumarové inhibovat bakterie mléčného kvašení. V literární části jsou popsány jednotlivé kmeny bakterií mléčného kvašení. Dále popisuje jejich metabolismus a faktory ovlivňující bakteriální růst. V literární části je dále obecně popsána kyselina fumarová, jsou popsány metody její výroby a účinky kyseliny fumarové na víno. Experimentální část je zaměřena …more
Abstract:
The thesis deals with the ability of fumaric acid to inhibit lactic acid bacteria. The literature section describes the different strains of lactic bacteria. It also describes their metabolism and factors affecting bacterial growth. The literature section also provides a description of fumaric acid, its production methods and the effects of fumaric acid in wine. The experimental part focuses on the …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 24. 4. 2024

Thesis defence

  • Date of defence: 3. 6. 2024
  • Supervisor: Ing. Božena Průšová, Ph.D.
  • Reader: Ondřej Stejskal, externi

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta