Vliv hlívy ústřičné na produkci krátkých mastných kyselin střevní mikrobiotou – Bc. Irena Němečková
Bc. Irena Němečková
Diplomová práce
Vliv hlívy ústřičné na produkci krátkých mastných kyselin střevní mikrobiotou
Influence human microbiota short-chain fatty acids production by oyster mushroom
Anotace:
Jedlé houby mohou být významným zdrojem vlákniny, zejména beta−glukanů. Beta−glukany vykazují mnoho příznivých účinků jako je například podpora imunitního systému člověka, silný antioxidační účinek nebo snižování vedlejších účinků chemoterapie. Když se beta−glukany dostanou do tlustého střeva, tak jsou fermentovány střevní mikrobiotou za vzniku mastných kyselin s krátkým řetězcem, které jsou pro lidské …víceAbstract:
Edible mushrooms can be an important source of fiber, especially beta-glucans. Beta-glucans have many beneficial effects, such as supporting the human immune system, a strong antioxidant effect or reducing the side effects of chemotherapy. When beta-glucans enter the large intestine, they are fermented by the intestinal microbiota to produce short-chain fatty acids, which are very important to the …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 7. 2020
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
NĚMEČKOVÁ, Irena. \textit{Vliv hlívy ústřičné na produkci krátkých mastných kyselin střevní mikrobiotou}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2020. Dostupné z: https://theses.cz/id/t0lyga/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program / obor:
Kvalita a zpracování zemědělských produktů / Kvalita a zpracování zemědělských produktů
Práce na příbuzné téma
-
Charakterizace derivátů kyseliny hyaluronové
Matěj ŠIMEK -
Vliv doby obohacování krmiva o nenasycené mastné kyseliny na vybrané parametry jatečné hodnoty prasat se zřetelem na kompozici mastných kyselin intramuskulárního tuku
Jiří Pantoflíček -
Úloha mastné kyseliny butyrátu a cytokinů rodiny TNF v adhezi a apoptóze epiteliálních střevních buněk
Lenka Kočí
Název
Vložil
Vloženo
Práva