Faktory ovlivňující biodostupnost mědi a železa v organismu – Jana Mládková
Jana Mládková
Bakalářská práce
Faktory ovlivňující biodostupnost mědi a železa v organismu
Factors influencing the bioavailability of copper and iron in the organism
Anotace:
Tato bakalářská práce se zabývá přehledem poznatků o stopových prvcích železa a mědi v lidské výživě rostlinného či živočišného původu, včetně průměrných doporučených dávek těchto elementů. Železo jako součást důležitých proteinů hemoglobinu a myoglobinu plní funkci reverzibilní vazby a následného transportu kyslíku do tkání. Měď se podílí na tvorbě červeného krevního barviva a podporuje metabolismus …víceAbstract:
This bachelor thesis deals with overview of trace elements Iron and Copper in human nutrition of plant and animal origin, including average recommended dose of these elements. Being a part of important proteins hemoglobin and myoglobin, Iron works in reversible bindings and transport of oxygen into tissue. Copper participates in creating red blood pigment and supports metabolism of Iron, it is also …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 15. 8. 2017
Identifikátor:
http://evskp.uhk.cz/eB9926
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 30. 8. 2017
- Vedoucí: RNDr. Martin Kuneš, Ph.D.
- Oponent: RNDr. Alena Myslivcová Fučíková, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Hradec KrálovéUniverzita Hradec Králové
Přírodovědecká fakultaBakalářský studijní program / obor:
Biologie / Systematická biologie a ekologie
Práce na příbuzné téma
Název
Vložil
Vloženo
Práva