Mgr. Dominika Machačová

Bakalářská práce

Salicyláty v potravinách

Salicylates in food
Anotace:
Salicyláty přijaté z potravy a léčivých přípravků mohou mít na lidské zdraví jak příznivý, tak i negativní vliv. První část bakalářské práce se věnuje historii, biogenezi, chemické struktuře a farmakologickému využití salicylátů. Pozornost je věnována také vztahu salicylátů k vybraným onemocnění (astma, urtikarie, ADHD) a výskytu salicylátů v potravě. Druhá část práce poskytuje pohled na stravování …více
Abstract:
Salicylates received from food and medical preparations can take positive or negative effect on human health. The first part of diploma work is focus on history, biogenesis, chemical structure and phramacological usage of salicylates in drugs. Relationship between salicylates and diseases (asthma, urticaria, attention deficit hyperactivity disorders) was mentioned here as well as occurrence of salicylates …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 2. 6. 2008

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 5. 6. 2008
  • Vedoucí: Mgr. Bc. Tomáš Pruša
  • Oponent: PharmDr. Ondřej Zendulka, Ph.D.

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta