Mgr. Dominika Machačová
Bakalářská práce
Salicyláty v potravinách
Salicylates in food
Anotace:
Salicyláty přijaté z potravy a léčivých přípravků mohou mít na lidské zdraví jak příznivý, tak i negativní vliv. První část bakalářské práce se věnuje historii, biogenezi, chemické struktuře a farmakologickému využití salicylátů. Pozornost je věnována také vztahu salicylátů k vybraným onemocnění (astma, urtikarie, ADHD) a výskytu salicylátů v potravě. Druhá část práce poskytuje pohled na stravování …víceAbstract:
Salicylates received from food and medical preparations can take positive or negative effect on human health. The first part of diploma work is focus on history, biogenesis, chemical structure and phramacological usage of salicylates in drugs. Relationship between salicylates and diseases (asthma, urticaria, attention deficit hyperactivity disorders) was mentioned here as well as occurrence of salicylates …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 2. 6. 2008
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/j9t2e/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 5. 6. 2008
- Vedoucí: Mgr. Bc. Tomáš Pruša
- Oponent: PharmDr. Ondřej Zendulka, Ph.D.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasarykova univerzita
Lékařská fakultaBakalářský studijní program / obor:
Specializace ve zdravotnictví / Výživa člověka
Práce na příbuzné téma
-
Ovoce a zelenina a výživa seniorů
Markéta Vorlíčková -
Ovoce a zelenina v českých obchodech pod vlivem globalizace
Daniel Žák -
Ovoce a zelenina jako zdroje vlákniny a minerálních látek v systému školního stravování
Filip ZDENĚK -
Ovoce a zelenina ve výživě dětí předškolního věku
Hana Müllerová -
Význam konzumace zeleniny a ovoce: příjem zeleniny a ovoce u vojáků z povolání
Filip PLECHÁČEK -
Program Ovoce, zelenina a mléko do škol na prvním stupni základní školy
Lucie Petruchová -
Projekt Ovoce, zelenina a mléko do škol na 1. stupni základních škol
Veronika Srncová -
Mikrobiologické aspekty zeleniny a ovoce v nízkomikrobiální dietě
Aneta Martinková