Nové kryoprotektivní látky využitelné při konzervaci potenciálně probiotických bakterií rodu Bifidobacterium metodou lyofilizace – Petra Vrabcová
Petra Vrabcová
Master's thesis
Nové kryoprotektivní látky využitelné při konzervaci potenciálně probiotických bakterií rodu Bifidobacterium metodou lyofilizace
New cryoprotectives in preservation of potentially probiotic bacteria of Bifidobacterium genus using freeze-drying procedure
Abstract:
Probiotické bakterie rodu Bifidobacterium jsou používány především v mlékárenském a farmaceutickém průmyslu. Pro své pozitivní účinky na zdraví konzumenta jsou v pro(syn)biotických fermentovaných mléčných, sušených a lyofilizovaných produktech přítomné ve formě životaschopných buněk. Lyofilizace představuje jednu z nejrozšířenějších metod dlouhodobé konzervace bifidobakterií. Lyofilizační proces je …moreAbstract:
The probiotic bacteria of the genus Bifidobacterium are especially used in the dairy and pharmaceutical industry. They are present in the form of viable cells in pro(syn)biotic fermented milk, dried and freeze-dried products for its positive effects on the health. Lyophilization represents one of the widely used methods for long-term preservation of bifidobacteria. The lyophilization process is challenging …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 7. 4. 2016
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Jiří Killer, Ph.D.
- Reader: Jakub Mrázek, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
VRABCOVÁ, Petra. \textit{Nové kryoprotektivní látky využitelné při konzervaci potenciálně probiotických bakterií rodu Bifidobacterium metodou lyofilizace}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2016. Available from: https://theses.cz/id/u0fwj4/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / field:
Farm Products Quality and Processing / Farm Products Quality and Processing
Theses on a related topic
- No theses on a related topic available.
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights