Bc. Petra Belfínová
Master's thesis
Oxidační stabilita tuku jedlého hmyzu
Oxidative stability of edible insect fat
Abstract:
Hmyz jako potravina získává stále více pozornosti díky vysokému obsahu živin a jako udržitelný zdroj bílkovin ve srovnání s masem. Kromě bílkovin je hmyz bohatý na monenové a polyenové mastné kyseliny, které jsou však nestabilní a náchylné k oxidaci. Oxidace tuků pak vede k rozvoji nežádoucích příchutí a pachů a tím negativně ovlivňuje senzorické vlastnosti jedlého hmyzu. Obsahem této práce bylo posoudit …moreAbstract:
Insects as food are gaining more and more attention due to their high nutrient content and as a sustainable source of protein in comparison to meat. In addition to protein, insects are rich in monounsaturated and polyunsaturated fatty acids, which are, however, unstable and prone to oxidation. Oxidation of fats then leads to the development of undesirable flavours and odours and thus negatively affects …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 15. 5. 2023
- Supervisor: prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.
- Reader: Jana Hajšlová, CSc., externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
BELFÍNOVÁ, Petra. \textit{Oxidační stabilita tuku jedlého hmyzu}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/ukyy73/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
- No theses on a related topic available.
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights