Bc. Jana Podobová

Bachelor's thesis

Výskyt Bacillus cereus v potravinách

Occurrence of Bacillus cereus in food
Abstract:
Bakterie Bacillus cereus se vyskytuje hlavně v prostředí, ale zároveň je to významný kontaminant potravin a může způsobovat alimentární onemocnění. Práce je zaměřena na problematiku B. cereus a jeho výskyt v potravinách, zejména mléčných výrobcích. Uvedena je také problematika faktorů virulence, zejména toxinů produkovaných B. cereus. Závěrem jsou uvedeny metody detekce toxinů i samotné bakterie.
Abstract:
Bacteria Bacillus cereus is found mainly in the environment, but it is also a significant contaminant of food and it can cause foodborn illness. This thesis is focused on B. cereus and its occurrence in food, especially dairy products. It’s also mentioned the issue of virulence factors, particularly toxins produced by B. cereus. In the end, the detection methods of toxins and bacteria itself are mentioned …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 5. 2014

Thesis defence

  • Date of defence: 10. 6. 2014
  • Supervisor: MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta