Bc. Jana Podobová
Bachelor's thesis
Výskyt Bacillus cereus v potravinách
Occurrence of Bacillus cereus in food
Abstract:
Bakterie Bacillus cereus se vyskytuje hlavně v prostředí, ale zároveň je to významný kontaminant potravin a může způsobovat alimentární onemocnění. Práce je zaměřena na problematiku B. cereus a jeho výskyt v potravinách, zejména mléčných výrobcích. Uvedena je také problematika faktorů virulence, zejména toxinů produkovaných B. cereus. Závěrem jsou uvedeny metody detekce toxinů i samotné bakterie.Abstract:
Bacteria Bacillus cereus is found mainly in the environment, but it is also a significant contaminant of food and it can cause foodborn illness. This thesis is focused on B. cereus and its occurrence in food, especially dairy products. It’s also mentioned the issue of virulence factors, particularly toxins produced by B. cereus. In the end, the detection methods of toxins and bacteria itself are mentioned …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 5. 2014
Identifier:
https://is.muni.cz/th/s061w/
Thesis defence
- Date of defence: 10. 6. 2014
- Supervisor: MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceBachelor programme / field:
Experimental Biology / Special Biology
Theses on a related topic
-
Metody detekce toxinů bakterie \kur{Bacillus cereus}
Natálie Komínková -
Biologická aktivita bakterií skupiny Bacillus cereus
Marta Jelínková -
Detekce faktorů virulence u bakterií skupiny Bacillus cereus
Michaela Šebestová -
Výskyt bakterií rodu Bacillus v dehydrovaných potravinách
Kateřina TÁBORSKÁ -
Detekce a kvantifikace vybraných genů rezistence k antibiotikům v bakteriomu potravin
František Mašek -
Metody izolace a detekce alimentárních virů v potravinách a prostředí
Jakub Hrdý -
Detekce a charakterizace vybraných Bacillus spp. včetně toxinogenních Bacillus cereus v potravinách
Petra Zídková -
Detekce ilegálního přídavku syntetických barviv do potravin
Dominika Egermajerová