Výskyt Bacillus cereus v potravinách – Bc. Jana Podobová
Bc. Jana Podobová
Bakalářská práce
Výskyt Bacillus cereus v potravinách
Occurrence of Bacillus cereus in food
Anotace:
Bakterie Bacillus cereus se vyskytuje hlavně v prostředí, ale zároveň je to významný kontaminant potravin a může způsobovat alimentární onemocnění. Práce je zaměřena na problematiku B. cereus a jeho výskyt v potravinách, zejména mléčných výrobcích. Uvedena je také problematika faktorů virulence, zejména toxinů produkovaných B. cereus. Závěrem jsou uvedeny metody detekce toxinů i samotné bakterie.Abstract:
Bacteria Bacillus cereus is found mainly in the environment, but it is also a significant contaminant of food and it can cause foodborn illness. This thesis is focused on B. cereus and its occurrence in food, especially dairy products. It’s also mentioned the issue of virulence factors, particularly toxins produced by B. cereus. In the end, the detection methods of toxins and bacteria itself are mentioned …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 13. 5. 2014
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/s061w/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 10. 6. 2014
- Vedoucí: MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaBakalářský studijní program / obor:
Experimentální biologie / Speciální biologie
Práce na příbuzné téma
-
Metody detekce toxinů bakterie \kur{Bacillus cereus}
Natálie Komínková -
Biologická aktivita bakterií skupiny Bacillus cereus
Marta Jelínková -
Detekce faktorů virulence u bakterií skupiny Bacillus cereus
Michaela Šebestová -
Výskyt bakterií rodu Bacillus v dehydrovaných potravinách
Kateřina TÁBORSKÁ -
Detekce a kvantifikace vybraných genů rezistence k antibiotikům v bakteriomu potravin
František Mašek -
Metody izolace a detekce alimentárních virů v potravinách a prostředí
Jakub Hrdý -
Detekce a charakterizace vybraných Bacillus spp. včetně toxinogenních Bacillus cereus v potravinách
Petra Zídková -
Detekce ilegálního přídavku syntetických barviv do potravin
Dominika Egermajerová