Bc. Veronika Božena Hendrychová

Master's thesis

Jakostní parametry larev potemníka moučného při různých režimech technologické úpravy

Quality parameters of the mealworm larvae at different processing regimes
Abstract:
Tato práce se zabývá vlivem technologické úpravy na jakostní parametry larev potemníka moučného. Byla měřena pevnost, barva a senzorická jakost u larev potemníka moučného usmrcených varem nebo šokovým zmrazením, blanšírovaných po dobu 1, 3 nebo 5 min a sušených při teplotě v rozmezí od 110 ℃ do 140 ℃ po dobu 20, 30 nebo 60 min. Larvy byly ochuceny varem v roztoku kořenící směsi nebo prosypáním kořenící …more
Abstract:
This thesis deals with the influence of processing regime on the quality parameters of the mealworm larvae. Firmness, color, and sensory attributes were measured in mealworm larvae killed by boiling or shock freezing, blanched for 1, 3, or 5 min, and dried at temperatures ranging from 110 ℃ to 140 ℃ for 20, 30, or 60 min. The larvae were seasoned by boiling in a seasoning mixture solution or by sprinkling …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 4. 2023

Thesis defence

  • Date of defence: 30. 5. 2023
  • Supervisor: doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D.
  • Reader: Roman Pytel, externi

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta