Barbora Koblížková
Bachelor's thesis
Nepasterizované mléko: zdraví nebo risk?
Unpasteurized milk: health or risk?
Abstract:
Pro člověka je konzumace mléka a mléčných výrobků velmi důležitá, a to jak během dětství, pro ženy v těhotenství, během kojení a rovněž ve stáří, kdy se u seniorů zvyšuje riziko osteoporózy v důsledku nedostatku vápníku v kostech. Mléko je díky svému obsahu plnohodnotných bílkovin, minerálů a vitaminů důležitou součástí výživy. V syrovém mléce se však mohou vyskytovat různé typy mikroorganismů. Ke …moreAbstract:
Milk and dairy products consumption is very important for humans, especially during childhood, during pregnancy, breastfeeding, and especially in old age, when the risk of osteoporosis increases due to a lack of calcium in the bones. Milk contains the necessary substances for the growth of the body by containing optimal intake of full-value proteins, minerals and vitamins.Different types of microorganisms …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 7. 2020
Thesis defence
- Supervisor: prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KOBLÍŽKOVÁ, Barbora. \textit{Nepasterizované mléko: zdraví nebo risk?}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2020. Available from: https://theses.cz/id/vbt71k/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Patogenní mikroorganismy v mléce
Tomáš Krejča -
Patogenní mikroorganismy v potravinách
Barbora Moravcová -
Kontaminace skořápkových plodů mikroorganismy
Veronika Baťová -
Mikroorganismy kontaminující tepelně opracované masné výrobky
Tereza Zelinková -
Influence of heat treatment on composition and properties of drinking milk
Maksym Biehlitse -
Optimalizace tepelného ošetření při výrobě potravin
Barbora Černá -
Vliv složení potravin na dosažení požadovaného tepelného ošetření
Adéla Janků -
Inovativní směry hodnocení kvality a bezpečnosti mléka
Lucie Rysová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights