Stanovení obsahu lepku ve vybraných potravinách – Bc. Michaela Dunklerová
Bc. Michaela Dunklerová
Diplomová práce
Stanovení obsahu lepku ve vybraných potravinách
Determination of gluten in mayonnaise
Anotace:
Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení lepku v majonézách. Použito bylo 12 druhů majonéz zakoupených z české a rakouské tržní sítě. Obsah lepku byl stanoven rychlotestem a sendvičovou metodou ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay). Rychlotestem nebyl lepek detekován. ELISA prokázala přítomnost lepku v celkovém rozsahu 0,004 – 0,305 mg/kg. Majonézy s označením „bez lepku“ obsahovaly lepek …víceAbstract:
This diploma thesis is focused on determination of gluten in mayonnaise. In total, 12 types of mayonnaise from the Czech and Austrian market networks were used. The gluten content was determined using a rapid test and an enzyme-linked immuno-sorbent assay (ELISA). Gluten was not detected using rapid test. ELISA proved the presence of gluten in the total range of 0,004 – 0,305 mg/kg. Mayonnaise labelled …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 17. 4. 2021
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Radka Langová, Ph.D.
- Oponent: Jitka Pichová, externi
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
La terminologie gastronomique française : Quelle variation orthographique dans les menus tch\`{e}ques
Sára SKOPALOVÁ -
Lepek a jeho spojitost s různými onemocněními a poruchami
Anna Liberská -
Lepek v potravinách, ano či ne?
Šárka Nejedlá -
Potravinová alergie a intolerance na lepek
Eva Badinková -
Využití PCR metod při stanovení alergií na lepek.
Nikola Königová -
Potravinové alergie a intolerance na lepek a laktosu
Ivana ZATLOUKALOVÁ -
Celiakie – život bez lepku
Vanesa Dávidová -
Účinky lepku na střevní mikrobiom
Petr Šmíd