Využití NIR spektroskopie k hodnocení základních látkových složek potravin – Adam Ovesný
Adam Ovesný
Bakalářská práce
Využití NIR spektroskopie k hodnocení základních látkových složek potravin
Use of NIR sectroscopy as the means of evaluation of basic food compounds
Anotace:
Bakalářská práce je zaměřena na využití NIR spektroskopie k hodnocení látkového složení potravin. Nejprve byly rozděleny a charakterizovány základní složky potravin, které jsou významné z hlediska nutriční a potravinářské praxe a jsou zároveň velmi často měřenými složkami potravin pomocí NIR spektroskopie. Dále byly popsány principy infračervené spektroskopie, podrobněji pak metoda NIR spektroskopie …víceAbstract:
The thesis is focused on use of NIR spectroscopy as a means of evaluation of substance compounds of food. Initially, the thesis contains basic determination and characterization of the main food compounds, which are significant from the nutritional practice point of view, by which they become a frequent object of NIR spectroscopy measuring. Furthemore, the thesis closely describes principles of NIR …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 7. 5. 2018
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Petr Šnurkovič, Ph.D. DiS.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
OVESNÝ, Adam. \textit{Využití NIR spektroskopie k~hodnocení základních látkových složek potravin} [online]. Brno, 2018 [cit. 2023-03-25]. Dostupné z: https://theses.cz/id/w08e8m/. Bakalářská práce. Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta. Vedoucí práce Ing. Petr Šnurkovič, Ph.D. DiS.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakultaMendelova univerzita v Brně
Zahradnická fakultaBakalářský studijní program / obor:
Zahradnictví / Jakost rostlinných potravinových zdrojů
Práce na příbuzné téma
-
Hodnocení změn při dozrávání a skladování ovoce s využitím metod NIR spektroskopie
Petr Šnurkovič -
Využití separačních metod a NIR spektroskopie ke stanovení kvality řepky olejné
Lenka ENDLOVÁ -
Porovnání technologií kompostování biologicky rozložitelných odpadů z hlediska zralosti kompostu metodou blízké infračervené spektroskopie
Olga Křížová -
Využití spektroskopie v blízké infračervené oblasti ke sledování skladby mastných kyselin v řepce olejné
Tereza KŘESINOVÁ -
Stanovení vybraných farmaceuticky aktivních látek metodou infračervené spektroskopie
Jiří KAREŠ -
Možnosti využití NIR spektroskopie pro stanovení vybraných parametrů u brambor
Alena Balarinová -
Využití NIR spektroskopie ke kontrole kvality potravinářských výrobků
Lukáš Dvořák