Ing. Pavlína KLČOVSKÁ

Master's thesis

Vliv vnějšího prostředí na produkci histaminu kmenem Enterobacter aerogenes CCM 2531

Effect of some factors on histamine production of Enterobacter aerogenes CCM 2531
Abstract:
Biogenní aminy jsou látky vznikající v potravinách účinkem mikrobiálních enzymů. Vysoké koncentrace biogenních aminů mohou mít negativní vliv na lidské zdraví. Práce se zabývá vlivem vnějších faktorů (vliv aerobního a anaerobního prostředí, vliv přídavku aminokyseliny histidinu o různé koncentraci, vliv teploty, vliv pH, vliv přídavku NaCl a vliv přítomnosti kofaktoru pyridoxal-5-fosfátu), které mohou …more
Abstract:
Biogenic amines are substances formed in food by enzyme activity. High concentrations of biogenic amines may have negative effect on human health. This dissertation is describing the effect of external factors (aerobic and anaerobic conditions, addition of amino acid-histidine in various concentrations, temperature, pH, addition of NaCl and presence of cofactor-pyridoxal-5-phosphate), which may affect …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 9. 5. 2011
Identifier: 16319

Thesis defence

  • Date of defence: 9. 6. 2011
  • Supervisor: doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

KLČOVSKÁ, Pavlína. Vliv vnějšího prostředí na produkci histaminu kmenem Enterobacter aerogenes CCM 2531. Zlín, 2011. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Accessibility: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 09. 05. 2011

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe

Tomas Bata University in Zlín

Faculty of Technology

Master programme / field:
Chemistry and Food Technologies / Food Chemistry and Chemistry of Bioactive Substances