Pavlína Píšová

Bachelor's thesis

Antibiotická rezistence u enterobakterií izolovaných z potravin

Antibiotic Resistance in Enterobacteria Isolated from Food
Abstract:
Bakalářská práce se zabývá vybranými enterobakteriemi, a to Escherichia coli a Salmonella enterica. Dále pojednává o antibiotikách, jejich historii a mechanizmech účinku. Jsou zde rozebrány diluční a difúzní metody zjišťování rezistence na antibiotika. Rovněž je v práci shrnuta antibiotická rezistence, její vznik a mechanizmy. V závěru práce jsou zmíněny příklady jednotlivých antibiotik indikujících …more
Abstract:
This thesis deals with enterobacteria, namely Escherichia coli and Salmonella enterica. It also concerns antibiotics, their history a mechanisms of action. It analyses the dilution method and the diffusion method used to analyse antibiotic resistance. The thesis also summarizes antibiotic resistance, its origin a mechanisms. At the end of the thesis, there are mentioned examples of individual antibiotics …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 21. 5. 2021

Thesis defence

  • Supervisor: doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Píšová, Pavlína. Antibiotická rezistence u enterobakterií izolovaných z potravin. Zlín, 2021. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe

Tomas Bata University in Zlín

Faculty of Technology

Bachelor programme / field:
Chemistry and Food Technologies / Chemistry and Food Technologies