Vliv sterilizace na obsah heterocyklických aromatických aminů v taveném sýru – Bc. Kateřina Grycová
Bc. Kateřina Grycová
Bachelor's thesis
Vliv sterilizace na obsah heterocyklických aromatických aminů v taveném sýru
Impact of sterilization on the content of heterocyclic aromatic amines in processed cheese
Abstract:
Při tepelných úpravách nad 100 °C vznikají v potravinách s vysokým obsahem proteinů a kreatinu heterocyklické aromatické aminy (HAA). Tyto látky jsou karcinogeny/mutageny, působí genotoxicky. Proto je důležité sledovat jejich obsah v potravinách a omezit jejich příjem. Při výrobě taveného sýra je tavná směs zahřívána do 100 °C, avšak při sterilaci se teplota pohybuje okolo 115–140 °C. Z toho je usuzováno …moreAbstract:
Heterocyclic aromatic amines (HAAs) are formed in foods with a high protein and creatine content during heat treatments above 100 °C. These substances are carcinogens/mutagens and have a genotoxic effect. Therefore, it is important to monitor their content in food and limit their intake. During the production of processed cheese, the melting mixture is heated to no more than 100 °C, however during …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 4. 1. 2024
Identifier:
https://is.muni.cz/th/e7xy2/
Thesis defence
- Date of defence: 14. 2. 2024
- Supervisor: Mgr. Kateřina Dadáková, Ph.D.
- Reader: Mgr. Martina Zapletalová, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceBachelor programme / field:
Biochemistry / Biochemistry
Theses on a related topic
-
Problematika heterocyklických aromatických aminů v potravinách
Tereza Mintělová -
Analýza heterocyklických aromatických aminů v kávě metodou plynové chromatografie
Richard ADÁMEK -
Vliv sterilačního záhřevu na jakost tavených sýrů a tavených sýrových omáček
Marie Škubníková -
Vliv sterilačního záhřevu na reologické a texturní vlastnosti tavených sýrových výrobků
Tereza Šmigurová -
Vliv přídavku hydrokoloidů na vybrané parametry ochucených sterilovaných tavených sýrů
Veronika Holšteinová -
Optimalizace výroby sterilovaných tavených sýrů s přídavkem sacharidů
Anna Sklenaříková -
Vliv sterilačního záhřevu na jakost tavených sýrů a tavených sýrových omáček
Marie Škubníková -
Možnosti maskování vařivé příchutě ve sterilovaných tavených sýrech
Radoslav Šenk