Vliv sterilizace na obsah heterocyklických aromatických aminů v taveném sýru – Bc. Kateřina Grycová
Bc. Kateřina Grycová
Bakalářská práce
Vliv sterilizace na obsah heterocyklických aromatických aminů v taveném sýru
Impact of sterilization on the content of heterocyclic aromatic amines in processed cheese
Anotace:
Při tepelných úpravách nad 100 °C vznikají v potravinách s vysokým obsahem proteinů a kreatinu heterocyklické aromatické aminy (HAA). Tyto látky jsou karcinogeny/mutageny, působí genotoxicky. Proto je důležité sledovat jejich obsah v potravinách a omezit jejich příjem. Při výrobě taveného sýra je tavná směs zahřívána do 100 °C, avšak při sterilaci se teplota pohybuje okolo 115–140 °C. Z toho je usuzováno …víceAbstract:
Heterocyclic aromatic amines (HAAs) are formed in foods with a high protein and creatine content during heat treatments above 100 °C. These substances are carcinogens/mutagens and have a genotoxic effect. Therefore, it is important to monitor their content in food and limit their intake. During the production of processed cheese, the melting mixture is heated to no more than 100 °C, however during …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 4. 1. 2024
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/e7xy2/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 14. 2. 2024
- Vedoucí: Mgr. Kateřina Dadáková, Ph.D.
- Oponent: Mgr. Martina Zapletalová, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaBakalářský studijní program / obor:
Biochemie / Biochemie
Práce na příbuzné téma
-
Problematika heterocyklických aromatických aminů v potravinách
Tereza Mintělová -
Analýza heterocyklických aromatických aminů v kávě metodou plynové chromatografie
Richard ADÁMEK -
Vliv sterilačního záhřevu na jakost tavených sýrů a tavených sýrových omáček
Marie Škubníková -
Vliv sterilačního záhřevu na reologické a texturní vlastnosti tavených sýrových výrobků
Tereza Šmigurová -
Vliv přídavku hydrokoloidů na vybrané parametry ochucených sterilovaných tavených sýrů
Veronika Holšteinová -
Optimalizace výroby sterilovaných tavených sýrů s přídavkem sacharidů
Anna Sklenaříková -
Vliv sterilačního záhřevu na jakost tavených sýrů a tavených sýrových omáček
Marie Škubníková -
Možnosti maskování vařivé příchutě ve sterilovaných tavených sýrech
Radoslav Šenk