Kultura pití čaje v Japonsku a postava Sen-no Rikjúa jako kodifikátora čajového obřadu – Bc. Lucie Sinérová
Bc. Lucie Sinérová
Bakalářská práce
Kultura pití čaje v Japonsku a postava Sen-no Rikjúa jako kodifikátora čajového obřadu
Tea Drinking Culture in Japan and the figure of Sen no Rikyu as Tea Ceremony codifier
Anotace:
Tato závěrečná práce je koncipována do dvou základních rovin. První se věnuje mapování vývoje kultury pití čaje v Japonsku. Popisuje vývoj této čajové kultury od přenesení čajovníku z Číny na japonské ostrovy až do 16. století, které si práce zvolila jako důležitý historický mezník, jelikož dal tradici pití čaje významný základ. Druhá část práce si za cíl zvolila popsat život Sen-no Rikjúa, významného …víceAbstract:
The thesis mainly focuses on two topics. First, it deals with mapping the process of the tea drinking culture in Japan. It analyzes it from the moment in which the tea was brought to Japan untill the 16th century - a milestone that have given the tea drinking tradition significant foundations. Second part of the thesis concentrates on the life of Sen-no Rikyu, a person of great importance that fundamentally …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 5. 5. 2015
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/u8kt9/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 10. 6. 2015
- Vedoucí: Mgr. Ivan Rumánek, PhD. et PhD
- Oponent: Mgr. Jiří Matela, M.A.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Filozofická fakultaMasarykova univerzita
Filozofická fakultaBakalářský studijní program / obor:
Filologie / Japanistika
Práce na příbuzné téma
-
Čajová kultura v Japonsku
Filip HAKEN -
Japonsko v Čechách, přijatá kultura a vzájemné vztahy
Tereza Holečková -
Vliv zenového buddhismu na japonský čajový obřad
Matěj ŠKERKO -
Antioxidant activity of various fractions of subcritical water extracts obtained from tea and tea-like plants
Asad Walayat -
Antioxidant activity of hot water infusions and subcritical water extracts from teas and tea-like plants
Kateřina Berková -
The effect of processing and preparation on the caffeine content in coffee and tea
Erika Tadevosjanová