Kultura pití čaje v Japonsku a postava Sen-no Rikjúa jako kodifikátora čajového obřadu – Bc. Lucie Sinérová
Bc. Lucie Sinérová
Bachelor's thesis
Kultura pití čaje v Japonsku a postava Sen-no Rikjúa jako kodifikátora čajového obřadu
Tea Drinking Culture in Japan and the figure of Sen no Rikyu as Tea Ceremony codifier
Abstract:
Tato závěrečná práce je koncipována do dvou základních rovin. První se věnuje mapování vývoje kultury pití čaje v Japonsku. Popisuje vývoj této čajové kultury od přenesení čajovníku z Číny na japonské ostrovy až do 16. století, které si práce zvolila jako důležitý historický mezník, jelikož dal tradici pití čaje významný základ. Druhá část práce si za cíl zvolila popsat život Sen-no Rikjúa, významného …moreAbstract:
The thesis mainly focuses on two topics. First, it deals with mapping the process of the tea drinking culture in Japan. It analyzes it from the moment in which the tea was brought to Japan untill the 16th century - a milestone that have given the tea drinking tradition significant foundations. Second part of the thesis concentrates on the life of Sen-no Rikyu, a person of great importance that fundamentally …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 5. 5. 2015
Identifier:
https://is.muni.cz/th/u8kt9/
Thesis defence
- Date of defence: 10. 6. 2015
- Supervisor: Mgr. Ivan Rumánek, PhD. et PhD
- Reader: Mgr. Jiří Matela, M.A.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
SINÉROVÁ, Lucie. \textit{Kultura pití čaje v Japonsku a postava Sen-no Rikjúa jako kodifikátora čajového obřadu}. Online. Bachelor's thesis. Brno: Masaryk University, Faculty of Arts. 2015. Available from: https://theses.cz/id/wdk59v/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Filozofická fakultaMasaryk University
Faculty of ArtsBachelor programme / field:
Philology / Japanese Language and Culture
Theses on a related topic
-
Čajová kultura v Japonsku
Filip HAKEN -
Japonsko v Čechách, přijatá kultura a vzájemné vztahy
Tereza Holečková -
Vliv zenového buddhismu na japonský čajový obřad
Matěj ŠKERKO -
Antioxidant activity of various fractions of subcritical water extracts obtained from tea and tea-like plants
Asad Walayat -
Antioxidant activity of hot water infusions and subcritical water extracts from teas and tea-like plants
Kateřina Berková -
The effect of processing and preparation on the caffeine content in coffee and tea
Erika Tadevosjanová