Veronika Dušková
Bachelor's thesis
Kurkumin - biochemické funkce a využití
Curcumin - biochemical functions and utilization
Abstract:
Tato bakalářská práce se věnuje kurkuminu ? polyfenolu, který se přirozeně vyskytuje v rostlinách rodu Curcuma L. Jsou zde vyjmenovány nejen jeho fyzikálně-chemické a biologické vlastnosti, ale také možnosti jejich zlepšení prostřednictvím syntézy nových analogů kurkuminu. Zmíněno je i též potenciální využití kurkuminu, a to především v potravinářském průmyslu. V závěru jsou uvedeny některé metody …moreAbstract:
This bachelor thesis is focused on curcumin ? a polyphenol naturally occurring in plants of the genus Curcuma L. Not only its physicochemical and biological properties are appointed, but also the possibilities of their improvement through the synthesis of new curcumin analogues. It is also mentioned the potential use of curcumin, especially in the food industry. Finally, some methods of determination …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 12. 7. 2023
Accessible from:: 31. 12. 2999
Thesis defence
- Supervisor: doc. RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.
Citation record
The right form of listing the thesis as a source quoted
Dušková, Veronika. Kurkumin - biochemické funkce a využití. Pardubice, 2023. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyBachelor programme / field:
Evaluation and Analysis of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Studium stability kurkuminu
Monika Sekaninová -
Modifikace grafenových struktur ionty o nízké energii (E<100 eV)
Jaroslav Maniš