Veronika Dušková

Bachelor's thesis

Kurkumin - biochemické funkce a využití

Curcumin - biochemical functions and utilization
Abstract:
Tato bakalářská práce se věnuje kurkuminu ? polyfenolu, který se přirozeně vyskytuje v rostlinách rodu Curcuma L. Jsou zde vyjmenovány nejen jeho fyzikálně-chemické a biologické vlastnosti, ale také možnosti jejich zlepšení prostřednictvím syntézy nových analogů kurkuminu. Zmíněno je i též potenciální využití kurkuminu, a to především v potravinářském průmyslu. V závěru jsou uvedeny některé metody …more
Abstract:
This bachelor thesis is focused on curcumin ? a polyphenol naturally occurring in plants of the genus Curcuma L. Not only its physicochemical and biological properties are appointed, but also the possibilities of their improvement through the synthesis of new curcumin analogues. It is also mentioned the potential use of curcumin, especially in the food industry. Finally, some methods of determination …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 12. 7. 2023
Accessible from:: 31. 12. 2999

Thesis defence

  • Supervisor: doc. RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Dušková, Veronika. Kurkumin - biochemické funkce a využití. Pardubice, 2023. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická

Full text of thesis

Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická

University of Pardubice

Faculty of Chemical Technology

Bachelor programme / field:
Evaluation and Analysis of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs

Theses on a related topic