Bc. Kateřina ŠTAJNOCHOVÁ

Master's thesis

Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v neutrálním a zásaditém prostředí

Decarboxylase Activity of Serratia marcescenes at Neutral and Alkalic pH
Abstract:
Diplomová práce se zabývá sledováním produkce biogenních aminů kadaverinu a putrescinu bakterií Serratia marcescens. V teoretické části jsou charakterizovány biogenní aminy, jejich struktura, vznik, účinky a výskyt. Dále jsou popsány mikroorganizmy produkující biogenní aminy a jejich dekarboxylázová aktivita. Další část je zaměřena na problematiku stanovení biogenních aminů a růstovou křivku bakteriální …more
Abstract:
This thesis deals with the monitoring of biogenic amines cadaverine and putrescine production by bacteria Serratia marcescens. In the theoretical part there are characterized biogenic amomines, their structure, formation, occurrence and effects on human health. Further, the microorganisms producing biogenic amines and their decarboxylase activity are described. The last two parts are focused on the …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 2. 5. 2012
Accessible from:: 2. 5. 2012

Thesis defence

  • Supervisor: Ing. Zuzana Lazárková, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

ŠTAJNOCHOVÁ, Kateřina. Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v neutrálním a zásaditém prostředí. Zlín, 2012. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Accessibility: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti od 2.5.2012

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou od 2. 5. 2012 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe

Tomas Bata University in Zlín

Faculty of Technology

Master programme / field:
Chemistry and Food Technologies / Technology, Hygiene and Economics of Food Production