Bc. Lucie Dvořáčková

Master's thesis

Směsi pro výrobu bezlepkových sušenek s přídavkem vlákniny

The Mixtures for Production of Gluten-Free Biscuits with Fiber Suplement
Abstract:
Diplomová práce se zabývá vlivem vlákniny na recepturu bezlepkových sušenek. Byla navržena receptura deseti vzorků, jejichž základ tvořila pohanková a kukuřičná mouka v poměru 1 : 1 s přídavkem vlákniny pšeničné, bambusové a psyllia v poměrech 3 %, 6 % a 9 %. Následně byl posouzen vliv vlákniny na senzorickou i fyzikální kvalitu sušenek.Pekařským pokusem bylo zjištěno, že při celkovém senzorickém hodnocení …more
Abstract:
The Diploma thesis deals with influence of dietary fibre on the gluten-free biscuit recipe. A recipe for ten samples was proposed, the basis of which was buchwheat flour and cornflour in a 1 : 1 ratio with the addition of wheat fiber, bamboo fiber, and psyllium at 3 %, 6 %, and 9 %. Subsequently, the effect of fiber on the sensory and physical quality of biscuits was assessed.After the baking experiment …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 25. 4. 2019

Thesis defence

  • Supervisor: doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D.
  • Reader: Iva Burešová, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta