Bc. Adéla Mikolášová
Bachelor's thesis
Kulinární estetika - jídlo jako umění
Culinary Aesthetics - Food As Art
Abstract:
Jídlo jako takové je běžnou součástí lidského života, chápeme jej jako prostředek k utišení hladu. Je ale otázkou, zda se za určitých podmínek nemůže stát také zdrojem estetického prožívání. Práce „Kulinární estetika – jídlo jako umění“ hledá na tuto otázku odpověď, ptá se, zda je možné vnímat jídlo jako objekt s estetickou funkcí a pokud ano, za jakých podmínek. V práci jsou představeny pohledy, kterými …moreAbstract:
Food itself is ordinary part of human life, we understand it as object to feed us. The question is if it is possible for food to be source of aesthetical experience, and if so, under which conditions. Thesis „Culinary Aesthetics – Food As Art“ tries to find the answer, asks if it is possible to look at food as object with aesthetical function. In first part we present points of view art was regarded …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 6. 2013
Identifier:
https://is.muni.cz/th/rxwse/
Thesis defence
- Date of defence: 2. 9. 2013
- Supervisor: doc. Mgr. Rostislav Niederle, Ph.D.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Filozofická fakultaMasaryk University
Faculty of ArtsBachelor programme / field:
General Theory and History of Arts and Culture / Aesthetics
Theses on a related topic
-
Molekulární gastronomie
Filip Jung -
Návrh marketingové strategie pro molekulární kuchyni
Andrea Olahová -
Umění vs. molekulární kuchyně
Kateřina Ondračková -
Molekulární gastronomie
Filip Jung -
Návrh marketingové strategie pro molekulární kuchyni
Andrea Olahová -
Jídlo jako vyjadřovací prostředek umělce v současném umění
Veronika Čechmánková -
Jídlo jako umění
Veronika SLAVÍČKOVÁ -
Umění tělních tekutin. Teorie a praxe mezi bio art a sci art
Aneta Chatzigeorgiu