Vliv vybraných bioaktivních látek na mikroorganismy kontaminující mléko a mléčné výrobky – Ing. Lenka Dostálová
Ing. Lenka Dostálová
Doctoral thesis
Vliv vybraných bioaktivních látek na mikroorganismy kontaminující mléko a mléčné výrobky
The Impact of Bioactive Compounds on Microorganisms Contaminating Milk and Dairy Products
Abstract:
Cílem disertační práce s názvem Vliv vybraných bioaktivních látek na mikroorganismy kontaminující mléko a mléčné výrobky byla v prvním kroku izolace a identifikace mikroorganismů přítomných v mléce a mléčných výrobcích, následné testování přírodních antimikrobiálních látek ve formě esenciálních olejů z vybraných rostlin metodami in vitro (diskovou difúzní metodou a metodou zřeďování v bujónu) vůči …moreAbstract:
The aim of the dissertation thesis, The Impact of Bioactive Compounds on Microorganisms Contaminating Milk and Dairy Products, was to isolate and identify microorganisms contained in milk and dairy products, and to test them for their susceptibility to natural antimicrobial agents (essential oils). Against isolates and defined microorganism, in vitro methods (disc diffusion method and broth dilution …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 23. 3. 2017
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Libor Kalhotka, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
DOSTÁLOVÁ, Lenka. \textit{Vliv vybraných bioaktivních látek na mikroorganismy kontaminující mléko a~mléčné výrobky}. Online. Doctoral theses, Dissertations. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of AgriSciences. 2017. Available from: https://theses.cz/id/xg9qlm/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesDoctoral programme / field:
Chemistry and Food Technology / Properties and Processing of Agricultural Materials and Products
Theses on a related topic
-
Tradiční metody konzervování potravin a jejich moderní alternativy
Anna Köppelová -
Konzervace potravin pomocí fyzikálních metod
Gabriela Tomášková -
Využití bylinných silic při konzervaci potravin
Jana Vlčková -
Možnosti aplikace silic z vybraných druhů čeledi Apiaceae pro konzervaci potravin
Markéta Vrbatová -
Možnosti využití chitosanu pro konzervaci potravin
Veronika Kudinova -
Možnosti využití extraktu konopí pro konzervaci potravin
Petra Karásková -
Možnosti využití extraktu konopí pro konzervaci potravin
Lucie Svobodová -
Možnosti využití chitosanu pro konzervaci potravin
Emma-Josefina Klaisnerová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights