Mgr. Martina Klašková

Bachelor's thesis

Vliv rychlosti mražení na enzymatickou aktivitu

The Influence of the Freezing Rate on the Enzymatic Activity
Abstract:
Cílem této práce byla studie vlivu rychlosti mražení a následného rozmražení na aktivitu enzymu ve vodném roztoku. Jako modelový enzym byl používán enzym laktát dehydrogenáza (LDH). Vliv rychlosti zmražení a následného rozmražení na obnovenou aktivitu LDH byl experimentálně studován bez přítomnosti kryoprotektantů. Enzym byl rychle zmražen v kapalném dusíku, pomaleji ve směsi suchého ledu s acetonem …more
Abstract:
The aim of this work was to study the effect of the freezing and thawing rates on the activity of enzymes in aqueous solutions. Lactate dehydrogenase was used as model enzyme. The effect of freezing and thawing rate on the recovery of LDH activity was experimentally studied in the absence of cryoprotectants. Enzyme was frozen rapidly in liquid nitrogen, slowly in a mixture of dry ice with acetone and …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 31. 5. 2010

Thesis defence

  • Date of defence: 17. 6. 2010
  • Supervisor: doc. Mgr. Dominik Heger, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta

Masaryk University

Faculty of Science

Bachelor programme / field:
Chemistry / Chemistry