Význam potravin při onemocnění celiakální sprue – Jana Matlášková
Jana Matlášková
Bakalářská práce
Význam potravin při onemocnění celiakální sprue
The importance of food in disease celiac sprue
Anotace:
Celiakální sprue je autoimunitní onemocnění, jehož prevalence se pohybuje kolem 1 % po celém světě. Toto onemocnění je závislé na několika faktorech. Jedním z nich je genetická predispozice, která je úzce spojena s genomem HLA-DQ2 a DQ8. Dalším faktorem je prostředí. Důležitá je například doba kojení, jak brzy byl zahrnut lepek do naší stravy a určitý vliv má i užívání antibiotik. V neposlední řadě …víceAbstract:
The celiac sprue is an autoimmune disease that affects 1% of the population. The disease is dependent on several factors. One of this factors is a genetic predisposition, which is related to the genome HLA-DQ2 and DQ8. It also depends on the environment - the period of breastfeeding, the period of inclusion the gluten into the diet, and also taking antibiotics. These factors include gluten itself, …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 6. 4. 2016
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Oldřich Faměra, CSc.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
MATLÁŠKOVÁ, Jana. \textit{Význam potravin při onemocnění celiakální sprue}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2016. Dostupné z: https://theses.cz/id/ycsnwo/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program / obor:
Zemědělství, zahradnictví a rozvoj venkova / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Bezlepková dieta - realita v restauračních zařízeních
Miroslava KUCHAŘOVÁ -
Bezlepková dieta nejen u pacientů s celiakií
Michaela DVOŘÁKOVÁ -
Bezlepková dieta - realita ve školních zařízeních
Marie JIRÁČKOVÁ -
Bezlepková dieta - realita v obchodech zdravé výživy
Veronika BLAŽKOVÁ -
"Bezlepková dieta" v odborné přípravě studentů hotelové školy a učebního oboru kuchař -číšník
Radka VRZALOVÁ -
Bezlepková dieta
Šárka Malaníková -
Markery v diagnostice přetrvávající slizniční atrofie, refrakterní celiakie a maligních komplikací u pacientů s celiakií
Barbora Packová -
Lepek a jeho spojitost s různými onemocněními a poruchami
Anna Liberská
Název
Vložil
Vloženo
Práva