Eliminace negativního vlivu tepelného stresu u brojlerových kuřat pomocí rostlinných aditiv – Bc. Vladimír Zmrhal
Bc. Vladimír Zmrhal
Master's thesis
Eliminace negativního vlivu tepelného stresu u brojlerových kuřat pomocí rostlinných aditiv
Elimination of heat stress in broiler chickens by supplementation of plant additives
Abstract:
Cílem diplomové práce bylo zjistit vliv zkrmování rostlinného aditiva na bázi extraktů z kurkumy (Curcuma) a šišáku bajkalského (Scutellaria baicalensis) brojlerovým kuřatům vystaveným tepelnému stresu v závěru výkrmu na parametry užitkovosti, kvalitu masa, hmotnosti lymfatických orgánů, biochemický profil krve, hladiny pro a proti zánětlivých cytokinů, heat shock proteinů, počty leukocytů, zdánlivé …moreAbstract:
The aim of the diploma thesis was to evaluated the effect of supplementation plant additive based on extracts, from turmeric (Curcuma) and baical skullcap (Scutellaria baicalensis) on broiler chickens exposed to heat stress at the end of fattening. The effect of plant additive on performance parameters, meat quality, lymphatic organ weight, biochemical blood profile, pro and anti-inflammatory cytokine …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 30. 3. 2019
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Martina Lichovníková, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ZMRHAL, Vladimír. \textit{Eliminace negativního vlivu tepelného stresu u~brojlerových kuřat pomocí rostlinných aditiv} Online. Master's thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of AgriSciences. 2019. Available from: https://theses.cz/id/ye2k9o/. [cit. 2024-04-19].
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesMaster programme / field:
Animal Breeding / Animal Nutrition