Vliv xanthanové gumy a kukuřičného škrobu na reologické vlastnosti majonézy – Bc. Alena Jedounková
Bc. Alena Jedounková
Diplomová práce
Vliv xanthanové gumy a kukuřičného škrobu na reologické vlastnosti majonézy
The effect of xanthan gum and corn starch on the rheological properties of mayonnaise
Anotace:
Majonéza je jedna z nejvyužívanějších emulgovaných omáček na světě. Tato práce je zaměřena na optimalizaci výrobního procesu majonézy s přídavkem kukuřičného škrobu a xanthanové gumy. Škrob byl přidáván v koncentraci 0,5 - 2 % a xanthanová guma v koncentraci 0,1 % a 0,3 %. Byl zkoumán vliv těchto látek na vybrané parametry vyrobených majonéz - sledovaly se texturní vlastnosti, reologické vlastnosti …víceAbstract:
Mayonnaise is one of the most widely used emulsified sauces in the world. This thesis is focused on the optimization of the manufacturing process of mayonnaise with addition of corn starch and xanthan gum. Corn starch was added in concentration 0,5 - 2 % and xanthan gum in concentration 0,1 % and 0,3 %. The effect of these substances on selected parameters of mayonnaise was examined: textural properties …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 12. 5. 2020
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Jedounková, Alena. Vliv xanthanové gumy a kukuřičného škrobu na reologické vlastnosti majonézy. Zlín, 2020. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Tokové vlastnosti majonézy
Petra VOLKOVÁ -
Vliv přídavku biologicky aktivních látek na vybrané vlastnosti veganských majonéz
Jiřina Němčíková -
Vliv ochucujících přísad na vybrané vlastnosti veganských omáček
Kateřina Cahelová