Mgr. Jaroslava Daňsová

Bachelor's thesis

Cukerné alkoholy, jejich příprava a použití

Preparation and use of sugar alcohols
Abstract:
Cukerné alkoholy jsou přírodní látky sladké chuti, s nižší sladivostí vzhledem k sacharose. Jsou metabolizovány v tlustém střevě (erythritol v tenkém střevě), proto mají nízkou energetickou hodnotu. Nejsou úplně stravitelné, nestrávená část slouží jako vláknina. Nezpůsobují zubní kaz. Jsou vhodné pro diabetiky. Erythritol jako jediný nemá projímavé účinky. Xylitol chrání zuby před zubním kazem, neboť …more
Abstract:
Sugar alcohols are natural substances taste sweet, with lower sweeter in reference to sucrose. They are metabolised in the colon (erythritol in the small intestine), therefore have a low energy value. They are not completely digested, undigested part serves as a fiber. Does not cause tooth decay. They are suitable for diabetics. Only erythritol is not a laxative effect. Xylitol protects teeth against …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 5. 2011

Thesis defence

  • Date of defence: 14. 6. 2011
  • Supervisor: RNDr. Ivo Pluháček

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta