Cukerné alkoholy, jejich příprava a použití – Mgr. Jaroslava Daňsová
Mgr. Jaroslava Daňsová
Bachelor's thesis
Cukerné alkoholy, jejich příprava a použití
Preparation and use of sugar alcohols
Abstract:
Cukerné alkoholy jsou přírodní látky sladké chuti, s nižší sladivostí vzhledem k sacharose. Jsou metabolizovány v tlustém střevě (erythritol v tenkém střevě), proto mají nízkou energetickou hodnotu. Nejsou úplně stravitelné, nestrávená část slouží jako vláknina. Nezpůsobují zubní kaz. Jsou vhodné pro diabetiky. Erythritol jako jediný nemá projímavé účinky. Xylitol chrání zuby před zubním kazem, neboť …moreAbstract:
Sugar alcohols are natural substances taste sweet, with lower sweeter in reference to sucrose. They are metabolised in the colon (erythritol in the small intestine), therefore have a low energy value. They are not completely digested, undigested part serves as a fiber. Does not cause tooth decay. They are suitable for diabetics. Only erythritol is not a laxative effect. Xylitol protects teeth against …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 5. 2011
Identifier:
https://is.muni.cz/th/aecw8/
Thesis defence
- Date of defence: 14. 6. 2011
- Supervisor: RNDr. Ivo Pluháček
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceBachelor programme / field:
Biochemistry / Biochemistry
Theses on a related topic
-
Schopnost bakterií využívat syntetická sladila a cukerné alkoholy jako zdroj energie
Tereza Procházková -
Schopnost bifidobakterií utilizovat umělá sladidla a cukerné alkoholy jako jediný zdroj energie (DP)
Hana Stachová -
Syntetické sladidla v potravinách a jejich vliv na organismus
Monika Zikánová -
Nízko- a neenergetická sladidla
Lenka Trnková -
Náhradní sladidla ve výživě
Penelope Maria CHODOUNSKÁ -
Sladidla v potravinách a jejich vliv na organismus
Tereza Procházková -
Přírodní a umělá sladidla a jejich metabolismus v lidském organismu
Alice Kemrová -
Produkce xylitolu z vhodného přírodního zdroje
Eva Rybníčková