Mgr. Jaroslava Daňsová

Bakalářská práce

Cukerné alkoholy, jejich příprava a použití

Preparation and use of sugar alcohols
Anotace:
Cukerné alkoholy jsou přírodní látky sladké chuti, s nižší sladivostí vzhledem k sacharose. Jsou metabolizovány v tlustém střevě (erythritol v tenkém střevě), proto mají nízkou energetickou hodnotu. Nejsou úplně stravitelné, nestrávená část slouží jako vláknina. Nezpůsobují zubní kaz. Jsou vhodné pro diabetiky. Erythritol jako jediný nemá projímavé účinky. Xylitol chrání zuby před zubním kazem, neboť …více
Abstract:
Sugar alcohols are natural substances taste sweet, with lower sweeter in reference to sucrose. They are metabolised in the colon (erythritol in the small intestine), therefore have a low energy value. They are not completely digested, undigested part serves as a fiber. Does not cause tooth decay. They are suitable for diabetics. Only erythritol is not a laxative effect. Xylitol protects teeth against …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 13. 5. 2011

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 14. 6. 2011
  • Vedoucí: RNDr. Ivo Pluháček

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta