Cukerné alkoholy, jejich příprava a použití – Mgr. Jaroslava Daňsová
Mgr. Jaroslava Daňsová
Bakalářská práce
Cukerné alkoholy, jejich příprava a použití
Preparation and use of sugar alcohols
Anotace:
Cukerné alkoholy jsou přírodní látky sladké chuti, s nižší sladivostí vzhledem k sacharose. Jsou metabolizovány v tlustém střevě (erythritol v tenkém střevě), proto mají nízkou energetickou hodnotu. Nejsou úplně stravitelné, nestrávená část slouží jako vláknina. Nezpůsobují zubní kaz. Jsou vhodné pro diabetiky. Erythritol jako jediný nemá projímavé účinky. Xylitol chrání zuby před zubním kazem, neboť …víceAbstract:
Sugar alcohols are natural substances taste sweet, with lower sweeter in reference to sucrose. They are metabolised in the colon (erythritol in the small intestine), therefore have a low energy value. They are not completely digested, undigested part serves as a fiber. Does not cause tooth decay. They are suitable for diabetics. Only erythritol is not a laxative effect. Xylitol protects teeth against …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 13. 5. 2011
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/aecw8/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 14. 6. 2011
- Vedoucí: RNDr. Ivo Pluháček
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaBakalářský studijní program / obor:
Biochemie / Biochemie
Práce na příbuzné téma
-
Schopnost bakterií využívat syntetická sladila a cukerné alkoholy jako zdroj energie
Tereza Procházková -
Schopnost bifidobakterií utilizovat umělá sladidla a cukerné alkoholy jako jediný zdroj energie (DP)
Hana Stachová -
Syntetické sladidla v potravinách a jejich vliv na organismus
Monika Zikánová -
Nízko- a neenergetická sladidla
Lenka Trnková -
Náhradní sladidla ve výživě
Penelope Maria CHODOUNSKÁ -
Sladidla v potravinách a jejich vliv na organismus
Tereza Procházková -
Přírodní a umělá sladidla a jejich metabolismus v lidském organismu
Alice Kemrová -
Produkce xylitolu z vhodného přírodního zdroje
Eva Rybníčková