Stanovení biologicky aktivních látek v čerstvých ovocných šťávách – Bc. Gabriela Františová
Bc. Gabriela Františová
Diplomová práce
Stanovení biologicky aktivních látek v čerstvých ovocných šťávách
Determination of Biologically Active Compounds in Fresh Fruit Juices
Anotace:
Ovoce je cenným zdrojem biologicky aktivních látek. Tyto látky jsou často obsaženy v minoritním množství. Velký podíl v ovoci tvoří sacharidy. V rámci této práce byly stanovovány obsahy vitaminu C, polyfenolů, flavonoidů, glukózy, fruktózy a sacharózy v čerstvých ovocných šťávách. Aronie, jahody, josta, maliny, ostružiny, hrozny bílé a modré, rybíz bílý a červený pocházely ze soukromé zahrady, borůvky …víceAbstract:
Fruit is a valuable source of biologically active compounds. These compounds are often contained in minor amounts. A large proportion in fruit is made up of carbohydrates. In this work, the contents of vitamin C, polyphenols, flavonoids, glucose, fructose and sucrose in fresh fruit juices were determined. Aronia, strawberries, josta, raspberries, blackberries, white and blue grapes, white and red currants …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 19. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 29. 5. 2023
- Vedoucí: Ing. Jana Simonová, Ph.D.
- Oponent: Radka Kočí, externi
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaMagisterský studijní program / specializace:
Potravinářství a výživa člověka / Jakost a bezpečnost potravin
Práce na příbuzné téma
-
Vliv konzervačních metod a doby skladování na obsah vitaminu C v ovocných šťávách
Gabriela Tomášková -
Obsah vitaminu C v ovocných šťávách a pyré
Markéta Kubecová -
Úloha vitaminu C v procesech lidského těla
Izabela Fialová -
Vliv způsobu zpracování ovoce na obsah vitamínu C v produktech z plodů rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides)
Aneta Štěpánová -
Změny obsahu vitaminu C ve vybraných plodinách čeledi Solanaceae vlivem tepelných úprav.
Karolína Novotná -
Tropické a subtropické ovoce vhodné pro výrobu džusů.
Karla Lukaszczyková -
Konstrukční návrh technického zařízení na odšťavňování ovoce s integrovaným drtičem
Martin JELÍNEK -
Organické kyseliny a hliník v ovoci a ovocných šťávách
Denisa Radová