Názvy pro chléb a kaši ve slovanských jazycích. Historickosrovnávací studie – PhDr. Blanka Kašpárková
PhDr. Blanka Kašpárková
Bakalářská práce
Názvy pro chléb a kaši ve slovanských jazycích. Historickosrovnávací studie
The Names for Porridge and Bread in Slavonic Languages. A Historical and Comparative Study
Anotace:
Tato bakalářská práce se zabývá vznikem a pojmenováním kaše a chleba. Při analýze těchto slov se postupuje od samotného vzniku pojmenování, hledá se indoevropský kořen a podoba slova v ostatních slovanských jazycích. Jádro práce spočívá v porovnání podoby výrazů kaše a chleba v češtině a ve slovanských jazycích, všímá si rovněž nářečních podob v současné češtině. Zaznamenává, jak tyto termíny pronikly …víceAbstract:
The Bachelor’s thesis deals with the origins of names for porridge and bread. The analysis of these words starts with the formation of the naming and continues with the search for Indo-European roots of the expressions and their forms in other Slavonic languages. The central point of the thesis consists in a comparison of various forms of expressions for “porridge” and “bread” in Czech and other Slavonic …víceKlíčová slova
Chléb kaše vznik pojmenování podoba ve slovanských jazycích dějiny přípravy rituální význam nářeční podoby přísloví pořekadla přirovnání pranostiky přenesené významy. Bread porridge orrigins of names forms in Slavonic languges history of making ritual significance vernacular forms folk sayings proverbs comparisons weather lore transferred meanings.
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 6. 5. 2011
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/s4cav/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 15. 6. 2011
- Vedoucí: PhDr. Pavla Valčáková, CSc.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Filozofická fakultaMasarykova univerzita
Filozofická fakultaBakalářský studijní program / obor:
Filologie / Obecná jazykověda
Práce na příbuzné téma
-
Některé názvy omáček a polévek ve slovanských jazycích. Historickosrovnávací studie.
Blanka Kašpárková -
Názvy nejstarších pokrmů ve slovanských jazycích. Základní suroviny k jejich přípravě.
Blanka Kašpárková -
Oscillation of plural forms in English nouns
Anna DIEPOLDOVÁ -
Birds of a Feather: An Investigation of Translating Vernacular Names of Birds in Selected Literature
Lucie Štefková -
Diversity, use and consumers´ acceptance of banana cultivars in the Peruvian Amazon: the case of Pucallpa
Petr Pudil