Porovnání metod na stanovení obsahu močoviny v mléce – Mgr. Daniel Novák
Mgr. Daniel Novák
Bachelor's thesis
Porovnání metod na stanovení obsahu močoviny v mléce
Comparison of methods for determination of milk urea concentration
Abstract:
Močovina jako produkt detoxikace amoniaku v játrech je obecně nežádoucím metabolitem tělních tekutin savců, jestliže její koncentrace přesáhne fyziologickou hranici. Její velmi nízké hodnoty jsou však rovně nežádoucí, protože indikují bílkovinnou podvýživou. Jak nízká, tak vysoká hladina močoviny v mléce může tedy mít negativní účinek na zdraví dojnic, jejich schopnost reprodukce a délku života. Koncentrace …moreAbstract:
The urea as a product of liver detoxification of ammonium is in general an undesirable metabolite in body fluids of mammals, when its concentration exceeds the physiological limit. Its very low levels are nevertheless also undesirable as they indicate the protein malnutrition. Both the high and the low levels of milk urea may thus exert a negative effect on the health of dairy cows, their reproductive …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 5. 2014
Identifier:
https://is.muni.cz/th/ykxr8/
Thesis defence
- Date of defence: 17. 6. 2014
- Supervisor: Mgr. Ing. Ludmila Křížová, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceBachelor programme / field:
Biochemistry / Biochemistry